Waarom staan er voor kinderen bij ingangsklacht ‘Kortademigheid’ zowel het triagecriterium ‘Koorts kind’ (U2) als ‘Koorts’ (U3)?
Bij ingangsklacht ‘Kortademigheid’ staat voor kinderen zowel het triagecriterium ‘Koorts kind’ (maximaal leidend tot U2) als ‘Koorts’ (maximaal leidend tot U3). Waarom is dat?
Dit is een kleine onhandigheid in NTS. Bij ingangsklacht ‘Kortademigheid’ wordt koorts bij kinderen als urgenter beoordeeld dan bij volwassenen. We kunnen echter geen leeftijdsfilter op het triagecriterium ‘Koorts’ zetten, waardoor alleen ‘Koorts kind’ zou worden getoond. Dit komt omdat het triagecriterium ‘Koorts’ bij andere ingangsklachten wordt gebruikt voor alle leeftijden. Zouden wij er een leeftijdsfilter op zetten, dan zou ‘Koorts’ nergens meer zichtbaar zijn voor kinderen en dat is niet de bedoeling.
Het lijkt vreemd als je bij kinderen zowel ‘Koorts kind’ als ‘Koorts’ te zien krijgt, maar je kunt gewoon eerst het triagecriterium ‘Koorts kind’ scoren. Als daar sprake van is, leidt beoordeling van dit triagecriterium tot een U2. Dat is meestal de juiste urgentie voor kinderen die kortademig zijn. Voor volwassenen wordt het criterium ‘Koorts kind’ niet getoond, dus daar speelt deze verwarring niet.
Bekijk ook
Waarom staan vegetatieve verschijnselen niet (meer) in ABCD?
Bij de ABCD-triage beoordeel je of er sprake is van uitval van een vitale functie. Vegetatieve verschijnselen kunnen duiden op...
Cardiale klachten presenteren zich regelmatig als maagpijn. Waarom heeft NTS aparte ingangsklachten voor ‘Pijn/druk thorax’ en ‘Buikpijn volwassene’?
Een acuut coronair syndroom (hartinfarct) kan voorkomen zonder pijn in de thorax. Dat maakt het extra moeilijk om dit in...
Waarom leidt een bloedneus die blijft bloeden zelfs met bloedverdunners tot U3?
Massaal bloedverlies wordt afgevangen in de ABCD-beoordeling. Als er geen sprake is van massaal bloedverlies en de triageprofessional kiest voor...